Apakah Asid Lemak Omega-3?
Asid lemak
omega-3 adalah lemak yang sangat penting dalam tubuh setiap orang. Ia membentuk
membrane setiap sel dalam badan kita. Bayangkan setiap sel yang menghasilkan
tisu, organ dan sebagainya diselimuti oleh asid lemak omega ini. Jadi lemak
omega ini sangat diperlukan untuk menghasilkan sel-sel baru dalam badan kita.
Terdapat dua jenis asid lemak Omega-3 yang sangat penting, iaitu DHA dan EPA yang mempunyai pelbagai kebaikan dan manfaat untuk kesihatan badan.
Mengapa perlukan Omega-3? Antara manfaat kesihatan Omega-3:
Kebaikan omega-3 pada tubuh badan
manusia telah dikaji secara meluas oleh para saintis di merata tempat. Antara
kebaikan omega-3 ni :
1. Mengurangkan keradangan – keradangan pada
badan boleh merosakan salur darah dan menyebabkan penyakit jantung dan strok
2. Menurunkan tahap trigliserida dan
tekanan darah (Balk et.al, 2006)
3. Mengekalkan peredaran darah dan irama
jantung yang sihat (Jensen CD et al., 1988)
B. Menyokong Fungsi Otak yang sihat
1. Memperbaiki fungsi kognitif yang
sihat untuk golongan lanjut usia
2. Memperbaiki mood dan perasaan secara
positif (Tanaka et. al. 2012)
3. Meningkatkan ingatan, pembelajaran
dan perhatian (Giles et. al., 2013)
4. Melambatkan kemerosatan mental yang
berkaitan dengan penuaan (Chih-Chiang Chiu, et. al., 2008)
5. Membantu mencegah penyakit berkaitan dengan
minda seperti azhiemer (nyanyuk)
1. Mengurangkan kekakuan sendi,
meningkatkan fleksibiliti sendi (Lopez HL, 2012)
2. Pelincir semulajadi, menyenangkan
pergerakan (Lopez HL,
2012)
3. Mengurangkan keradangan, melegakan simptom
sakit (Miles & Calder, 2012)
4. Mengelakkan masalah seperti
kekejangan
D. Perkembangan Bayi
1. Menyokong perkembangan otak dan mata
bayi (Rogers et.al., 2013)
2. Kajian terbaru menunjukkan
pengambilan omega-3 semasa bulan-bulan terakhir kehamilan meningkatkan
perkembangan kognitif dan motor bayi (www.sciencedaily .com, 2008)
E. Menyokong kesihatan Kulit
1. Mengurangkan kekeringan kulit (Nicolaou A, 2013)
2. Mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan jerawat (Nicolaou A, 2013)
2. Mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan jerawat (Nicolaou A, 2013)
F. Meningkatkan Kesihatan Imun (Calder PC, 2013)
1. Meningkatkan fungsi sel B
2. Meningkatkan kesihatan imun dalam
aspek lain
G. Meningkatkan Kesihatan Sperma
1. Memainkan peranan penting dalam badan
sebagai komponen fosfolipid yang membentuk struktur membrane sel termasuk sel
sperma (Institute of
Medicine, Food and Nutrition Board, 2005)
H. Mengurangkan berat badan
1. Membantu mengurangkan kolestrol
Bagaimana memilih minyak ikan yang berkualiti Tinggi?
Apabila memilih
minyak ikan yang baik, pastikan
1. Pengeluar yang berkualiti
a. Cari pengeluar dan jenama yang anda
boleh percayai dengan sejarah pengeluaran produk yang berkualiti
2. Tulen dan selamat
a. Proses penyulingan Molekul-
memisahkan EPA dan DHA daripada logam berat dan menyingkirkan toksin
3. Kemampanan (berpanjangan)
a. Pengeluaran yang bertanggungjawab
memberi perhatian kepada saiz populasi, batas penangkapan dan mengelakkan
penangkapan semasa semasa musim ikan membiak untuk memastikan bekalan cukup
untuk jangka masa panjang
4. Ikan besar atau ikan kecil?
a. Minyak ikan yang diperoleh dari ikan
kecil mempunyai pengumpulan toksin yang lebih rendah berbanding dengan ikan
besar
Sebab mengapa perlu memilih Omega Guard SHAKLEE
2. Penyulingan Molekul tiga peringkat –
menyingkirkan komponen berbahaya , tulen dan berkepekatan tinggi
3. Berkepekatan Tinggi – mempunyai EPA dan DHA yang tinggi berbanding jenama lain
4. Mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak
Omega-3 tulen
5. Bau dan rasa keasn hanyir yang
minimum
6. Diiktiraf oleh Friends of the Sea
untuk buat pesanan Omega Guard Shaklee boleh WhatsApp yin
→ 013-5668112
http://yinmawarni.wasap.my/60135668112
Rujukan
1. Balk EM,
Lichtenstein AH, Chung M, KupelnickB, Chew P, Lau J. Effects of omega-3 fatty
acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review.
2006 Nov;189(1):19-30.
2. Jensen CD, et al. Plasma Lipids on Three Levels of
Fish Oil Intake in Healthy Human Subjects. NutrRep Int, 1988. 38(1): p.
165-172.
3. Tanaka K,
FarooquiAA, Siddiqi NJ, AlhomidaAS, Ong W-Y. Effects of Docosahexaenoic Acid on
Neurotransmission. Biomolecules & Therapeutics. 2012;20(2):152-157.
4. Giles GE,
Mahoney CR, KanarekRB. Omega-3 fatty acids influence mood in healthy and
depressed individuals. NutrRev. 2013 Nov;71(11):727-41.
5. Chih-Chiang Chiu, Kuan-Pin Su, Tsung-Chi Cheng,
Hsing-Cheng Liu, Ching-JuiChang, Michael E. Dewey, Robert Stewart, Shih-Yi
Huang. The effects of omega-3 fatty acids monotherapy in Alzheimer’s disease
and mild cognitive impairment: A preliminary randomized double-blind
placebo-controlled. Progress in Neuro-sychopharmacology& Biological
Psychiatry 32 (2008) 1538–1544.
6. Lopez HL. Nutritional
interventions to prevent and treat osteoarthritis. Part I: focus on fatty acids
and macronutrients. PM R. 2012 May;4(5 Suppl):S145-54.
7. Miles EA,
Calder PC. Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune
function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in
rheumatoid arthritis. Br J Nutr. 2012 Jun;107 Suppl2:S171-84.
8. Rogers LK, Valentine CJ, KeimSA. DHA supplementation:
current implications in pregnancy and childhood. PharmacolRes. 2013
Apr;70(1):13-9. PubMed PMID: 23266567
10. Nicolaou A. Eicosanoids in skin
inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jan;88(1):131-8.
PMID: 22521864
11. Calder PC. n-3 fatty
acids, inflammation and immunity: new mechanisms to explain old actions. Proc
NutrSoc. 2013 Aug;72(3):326-36. PMID: 23668691
12. Institute of Medicine, Food and
Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber,
fat, fatty acids,cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients).
Washington, DC: National Academy Press; 2005
No comments:
Post a Comment