Tuesday, November 13, 2018

Omega Guard Asid Lemak Omega-3, Lemak Sihat Baik untuk semua

Apakah Asid Lemak Omega-3?








Asid lemak omega-3 adalah lemak yang sangat penting dalam tubuh setiap orang. Ia membentuk membrane setiap sel dalam badan kita. Bayangkan setiap sel yang menghasilkan tisu, organ dan sebagainya diselimuti oleh asid lemak omega ini. Jadi lemak omega ini sangat diperlukan untuk menghasilkan sel-sel baru dalam badan kita.



Walaubagaimana pun,  badan kita tidak dapat menghasilkan asid lemak omega ini dengan sendiri. Oleh itu, ia hanya boleh diperolehi melalui pengambilan melalui makanan dan suplemen. Orang yang sihat memerlukan kira-kira 1 000 – 2 000 mg minyak ikan seharipakah Asid Lemak Omega3?


Terdapat dua jenis asid lemak Omega-3 yang sangat penting, iaitu DHA dan EPA yang mempunyai pelbagai kebaikan dan manfaat untuk kesihatan badan. 





Mengapa perlukan Omega-3? Antara manfaat kesihatan Omega-3:



Kebaikan omega-3 pada tubuh badan manusia telah dikaji secara meluas oleh para saintis di merata tempat. Antara kebaikan omega-3 ni :




A.     Menyokong Kesihatan Jantung

1.     Mengurangkan keradangan – keradangan pada badan boleh merosakan salur darah dan menyebabkan penyakit jantung dan strok
2.     Menurunkan tahap trigliserida dan tekanan darah (Balk et.al, 2006)
3.     Mengekalkan peredaran darah dan irama jantung yang sihat (Jensen CD et al., 1988)




B.     Menyokong Fungsi  Otak yang sihat

1.     Memperbaiki fungsi kognitif yang sihat untuk golongan lanjut usia
2.     Memperbaiki mood dan perasaan secara positif (Tanaka et. al. 2012)
3.     Meningkatkan ingatan, pembelajaran dan perhatian (Giles et. al., 2013)
4.     Melambatkan kemerosatan mental yang berkaitan dengan penuaan (Chih-Chiang Chiu, et. al., 2008)
5.     Membantu mencegah penyakit berkaitan dengan minda seperti azhiemer (nyanyuk)



C.     Menyokong Fleksibiliti Sendi

1.     Mengurangkan kekakuan sendi, meningkatkan fleksibiliti sendi (Lopez HL, 2012)
2.     Pelincir semulajadi, menyenangkan pergerakan (Lopez HL, 2012)
3.     Mengurangkan keradangan, melegakan simptom sakit (Miles  & Calder, 2012)
4.     Mengelakkan masalah seperti kekejangan



D.    Perkembangan Bayi

1.     Menyokong perkembangan otak dan mata bayi (Rogers et.al., 2013)
2.     Kajian terbaru menunjukkan pengambilan omega-3 semasa bulan-bulan terakhir kehamilan meningkatkan perkembangan kognitif dan motor bayi (www.sciencedaily .com, 2008)





E.     Menyokong kesihatan Kulit

1.     Mengurangkan kekeringan kulit (Nicolaou A, 2013)
2.     Mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan jerawat (Nicolaou A, 2013)


F.      Meningkatkan Kesihatan Imun (Calder PC, 2013)

1.     Meningkatkan fungsi sel B
2.     Meningkatkan kesihatan imun dalam aspek lain


G.    Meningkatkan Kesihatan Sperma

1.     Memainkan peranan penting dalam badan sebagai komponen fosfolipid yang membentuk struktur membrane sel termasuk sel sperma (Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, 2005)


H.    Mengurangkan berat badan

1.     Membantu mengurangkan kolestrol




Bagaimana memilih minyak ikan yang berkualiti Tinggi?

Apabila memilih minyak ikan yang baik, pastikan


1.     Pengeluar yang berkualiti

a.     Cari pengeluar dan jenama yang anda boleh percayai dengan sejarah pengeluaran produk yang berkualiti










2.     Tulen dan selamat

a.     Proses penyulingan Molekul- memisahkan EPA dan DHA daripada logam berat dan menyingkirkan toksin
b.     Proses ini juga mengurangakan bau dan rasa hanyir





3.     Kemampanan (berpanjangan)

a.     Pengeluaran yang bertanggungjawab memberi perhatian kepada saiz populasi, batas penangkapan dan mengelakkan penangkapan semasa semasa musim ikan membiak untuk memastikan bekalan cukup untuk jangka masa panjang





4.     Ikan besar atau ikan kecil?

a.     Minyak ikan yang diperoleh dari ikan kecil mempunyai pengumpulan toksin yang lebih rendah berbanding dengan ikan besar





Sebab mengapa perlu memilih Omega Guard SHAKLEE



1.     Minyak ikan bergred farmaseutikal
2.     Penyulingan Molekul tiga peringkat – menyingkirkan komponen berbahaya , tulen dan berkepekatan tinggi
3.     Berkepekatan Tinggi – mempunyai EPA  dan DHA yang tinggi berbanding jenama lain
4.     Mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak Omega-3 tulen
5.     Bau dan rasa keasn hanyir yang minimum
6.     Diiktiraf oleh Friends of the Sea



untuk buat pesanan Omega Guard Shaklee boleh WhatsApp yin
→ 013-5668112

http://yinmawarni.wasap.my/60135668112



Rujukan
1. Balk EM, Lichtenstein AH, Chung M, KupelnickB, Chew P, Lau J. Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review. 2006 Nov;189(1):19-30.
2. Jensen CD, et al. Plasma Lipids on Three Levels of Fish Oil Intake in Healthy Human Subjects. NutrRep Int, 1988. 38(1): p. 165-172.
3. Tanaka K, FarooquiAA, Siddiqi NJ, AlhomidaAS, Ong W-Y. Effects of Docosahexaenoic Acid on Neurotransmission. Biomolecules & Therapeutics. 2012;20(2):152-157.
4. Giles GE, Mahoney CR, KanarekRB. Omega-3 fatty acids influence mood in healthy and depressed individuals. NutrRev. 2013 Nov;71(11):727-41.
5. Chih-Chiang Chiu, Kuan-Pin Su, Tsung-Chi Cheng, Hsing-Cheng Liu, Ching-JuiChang, Michael E. Dewey, Robert Stewart, Shih-Yi Huang. The effects of omega-3 fatty acids monotherapy in Alzheimer’s disease and mild cognitive impairment: A preliminary randomized double-blind placebo-controlled. Progress in Neuro-sychopharmacology& Biological Psychiatry 32 (2008) 1538–1544.
6. Lopez HL. Nutritional interventions to prevent and treat osteoarthritis. Part I: focus on fatty acids and macronutrients. PM R. 2012 May;4(5 Suppl):S145-54.
7. Miles EA, Calder PC. Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis. Br J Nutr. 2012 Jun;107 Suppl2:S171-84.
8.  Rogers LK, Valentine CJ, KeimSA. DHA supplementation: current implications in pregnancy and childhood. PharmacolRes. 2013 Apr;70(1):13-9. PubMed PMID: 23266567
10. Nicolaou A. Eicosanoids in skin inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jan;88(1):131-8. PMID: 22521864
11. Calder PC. n-3 fatty acids, inflammation and immunity: new mechanisms to explain old actions. Proc NutrSoc. 2013 Aug;72(3):326-36. PMID: 23668691
12. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids,cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). Washington, DC: National Academy Press; 2005



No comments:

Post a Comment

HERBAL BLEND KRIM PELBAGAI GUNA

THE BEST CREAM EVER . Krim pelbagai guna yang sangat best, boleh guna untuk macam-macam masalah kulit, untuk semua golongan dari bayi...