Tuesday, May 16, 2017

RESEPI SUP KETAM






Dah lama En.Suami "mengidam" nak makan ketam. Setiap kali pergi pasar tani mesti nak usha ketam hari tu besar ke tak. Dan minggu lepas, rezeki kami ada ketam besar, apa lagi terus la dia beli.

3 ekor RM38 😅😅😅 dekat sekilo kot tiga ekor ketam tu atau mungkin lebih, lupa nak tanya berapa ringgit sekilo.

Bila tanya En.Suami nak masak apa dia dengan ketam tu. Dia cakap nak makan sup ketam. Makanya google lah resepi sup ketam.


Dan macam biasa lah, saya suka rujuk resepi dari azie kitchen. Makanya hasil daro google dan resepi kak azie, ni lah hasilnya sup ketam yang sangat sedap!!!! Serius sedap sangat, rasa manis ketam tu memang syok lah, tambah pula ketam besar banyak isi, fuhhh marvelou.


Ni resepi untuk sup ketam versi Yin Mawarni. Tampal kat sini senang nak rujuk lepas ni pula 😉


Ketam 3 ekor
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 4 ulas 
Halia 1/2 inci



1. Tumbuk kasar bawang dengan halia, tapi biasa kalau untuk menumis saya suka blend je bahan-bahan tumis guna blender ni, senang, campak je semua dalam tu, blend, siap!!!


2. Lepas tu tumis sekejap sampai naik bau,

3. Bila bawang dah garing sikit, tambah air. Kalau nak tambah ubi kentang boleh tambah masa ni.


4. Tunggu hingga mendidih atau kentang dah empuk, masukkan bahan utama kita; KETAM


5. Lepas tu tambah la perasa garam, gula. Dah cukup masin manis. Siap lah sup ketamnya

Masa hidang boleh tabur daun bawang dengan bawang goreng.

Taraa siap!!!!






Hidang dengan telur dadar, sambal cili padi, ulam salad. Fuhhhhh sedapnyaaa...manis sangat ketam tu.


Sesiapa nak masak sup ketam tu boleh la cuba. 😘😘

No comments:

Post a Comment

HERBAL BLEND KRIM PELBAGAI GUNA

THE BEST CREAM EVER . Krim pelbagai guna yang sangat best, boleh guna untuk macam-macam masalah kulit, untuk semua golongan dari bayi...